Coach of psycholoog, wat is het verschil?

Een vraag die we vaak krijgen en die zeer begrijpelijk is, is de vraag wat het verschil is tussen een psycholoog en een coach. Dat het beide geen beschermde titels (meer) zijn, helpt daar niet bij. Iedereen kan zich coach en/of psycholoog noemen, ongeacht het niveau van een opleiding. Een opleiding is zelfs niet eens een harde eis om jezelf deze titel toe te dichten. Daarom zetten wij duidelijk op een rij wat de psycholoog doet en wat de coach kan. Hierna kun je zelf de keuze maken welke in jouw situatie uitkomst biedt.

 

De psycholoog

Een psycholoog wordt vaak benaderd wanneer iemand kampt met (ernstige) psychische problemen of klachten. De therapie richt zich op vragen als; hoe zijn de klachten ontstaan? Hoelang duren deze al? Welke factoren zijn van invloed op de oorzaak en duurzaamheid van het probleem? Wat is de levensloop van iemand? Zijn er (onverwerkte) trauma’s? Allemaal vragen waar uitgebreid bij stil wordt gestaan door een psycholoog. In gesprekken hierover worden er verschillende therapievormen gebruikt om deze problemen en klachten op te lossen. Deze gesprekken geven nieuwe inzichten maar ook tools om met de klachten om te kunnen gaan. Een psycholoog kan door middel van therapie verschillende interventies gebruiken om gevoel te veranderen of trauma’s te verhelpen. Dit maakt het leven makkelijker na een adequate behandeling van een psycholoog.

 

De coach

Waar de psycholoog de nadruk legt op het verleden, richt de coach zich meer op de toekomst. Hij of zij is gericht op de persoonlijke groei en ambities. Vanuit het heden wordt gekeken naar de toekomst en alle dromen, wensen en verlangens die er nog zijn. Welke dingen zou je in de huidige situatie willen veranderen? Hierbij wordt wel even gekeken naar het verleden maar worden er geen zaken uitgediept of verwerkt. Het leven van het hier en nu wordt genomen zoals het nu is. Een coach zal je stimuleren om dingen anders te doen, maar de nadruk ligt wel op het zelf doen. Een coach kan zich specialiseren in een doelgroep, zoals stress coaching of burn-out coaching. Bij coaching staat altijd centraal dat je zelf op zoek gaat naar oplossingen aan de hand van rake vragen van een coach. Vragen waar echter geen waardeoordeel in zit.

 

Bovenstaande geeft in een notendop weer waar beide professionals van zijn. De één dus meer op het oplossen van zaken in het verleden, de ander meer de focus op het plannen maken voor de toekomst. Beide kunnen zeer goed van pas komen bij jouw wensen en voorkeuren, wanneer je een goede coach op psycholoog treft zullen ze ook onderling doorverwijzen wanneer de één het idee heeft dat de ander beter van pas komt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.