Hoe herkent men een goede coach?
Tegenwoordig zijn er nogal wat coaches, van vitaliteitscoaches tot de burn-outcoach. Soms zien wij door de bomen het bos ook niet meer. Het lastige is dat de kwaliteit en het talent van een coach ook moeilijk te bepalen is, de één heeft een jarenlange opleiding genoten terwijl de ander in een weekje thuisstudie klaar was.
Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een coach die bij jou past. Daarnaast is het als coach ook goed om eerlijk te zijn. Eerlijk naar jezelf maar ook naar je coachee, ben jij degene die daadwerkelijk van meerwaarde gaat zijn bij de hulpvraag? Of jij een goede coach te pakken hebt? Hier een aantal tips.
De klik met de coach
Aan een coach ga je waarschijnlijk veel persoonlijke informatie vertellen, ongetwijfeld gepaard gaande met de nodige emotie. Dit is helemaal niet erg, het geeft aan dat de sessies niet voor niks zijn. Het is wel van cruciaal belang dat je dit doet bij een coach waar jij je goed en vertrouwd bij voelt.
Een coach kan de beste opleidingen en studies hebben gedaan, wanneer de klik er niet is dan zal het effect van de coaching uitblijven. Hier mag je zeer kritisch en eerlijk op zijn. Een goede coach zal dan ook niet als persoonlijke aanval ervaren wanneer jij aangeeft dat je de klik niet voelt. Wellicht kan hij of zij je doorverwijzen naar een collega die een meer professionele ontwikkeling heeft meegemaakt.
De coach opleiding
Wanneer je zelf een burn-out hebt gehad, is dat heel vervelend maar hoeft dat nog niet te betekenen dat je een ander er ook mee kunt helpen. Uiteraard kan het wel als basis dienen, gecombineerd met een opleiding, om als coach te beginnen.
Maar je mag best kritisch zijn op iemands ervaring en opleiding. Je mag hier naar vragen en ook het vragen om reviews is niet vreemd.
De kosten van een coach
Een goede coach is niet goedkoop, maar mag ook zeker niet extreem duur zijn. Wanneer het om een goede coach gaat, gaat het namelijk niet om de coach zelf. Als het goed is, is de primaire motivatie van de coach om mensen te helpen. Een aspect wat je niet alleen in de prijs terugziet maar ook in de zelfkennis. Komt gaandeweg het traject naar voren dat de klachten een andere oorzaak hebben, dan is een goede coach te herkennen aan het feit dat jij een andere hulpverlener nodig hebt.
Of dit nu een acupuncturist of iemand die ervaring heeft met stressreductie, een goede coach heeft samenwerkingen en verwijst je door naar erkende behandelaars zoals Fysio Utrecht. Een praktijk die verder kijkt dan zijn eigen vakgebied, maar ook naar een coach verwijst wanneer zíj dat nodig vinden.
Kortom, wees eerlijk naar jezelf en naar de coach en spreek je twijfels uit. Alleen wanneer je met een open vizier het traject ingaat kom je op het punt waar jij wilt zijn!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!