In gesprek met pubers, drie effectieve tips!

We herinneren het ons allemaal nog wel; De onzekere leeftijd ergens tussen de 12 en 16. Je voelt je súper volwassen maar ergens ben je toch echt nog gewoon een kind. Deze leeftijd noemen we natuurlijk de puberfase. De één rolt er gemakkelijker doorheen dan de ander, maar veel mensen hebben hetzelfde gevoel van onbegrip richting ouders gehad. Neem deze ervaring wanneer je zelf ouder bent dan ook mee in het opvoeden en probeer zo goed en zo kwaad als het gaat toch contact met je puber te houden. Hoe je dat effectief doet? Hier onze tips.

1.      Maak er een spel van

Een goed gesprek hoeft niet altijd vanzelf te komen, het kan ook op een speelse manier gecreëerd worden. Hoe je dit doet? Door bijvoorbeeld handige tools hiervoor in te schakelen. Denk hierbij aan een pot met grappige levensvragen, waar iedereen na het diner een kaartje standaard uitpakt en antwoord op moet geven. Of schaf een set coachkaarten aan, ook deze zijn voor laagdrempelig gebruik geschikt. Denk aan vragen als; Wat is écht jouw talent? Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken? Door deze vragen krijg jij inzicht in de denkwereld en het zelfbeeld van je puber.

2.      Kom in beweging

Pubers slapen over het algemeen veel, ook op de bank hangen en series kijken doen ze graag. Of dit altijd goed voor hen is? Dat is maar de vraag. Stel dan ook voor om samen in beweging te komen. Nu hoef je niet meteen een marathon te gaan lopen, er zijn ook tussenoplossingen denkbaar zoals na het eten samen een wandeling maken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen ook het brein goed doet, je zult zien dat je tijdens een wandeling tot een goed gesprek komt.

3.      Toon begrip

Ongetwijfeld vertoont jouw puber onverklaarbaar en soms gek gedrag. Realiseer je dat je hier zelf vroeger ook last van hebt gehad en dat je er zelf het allermeeste destijds last van had. Een beetje extra begrip en je puber af en toe flink verwennen kan dan ook zeker geen kwaad. Al zijn hier natuurlijk ook weer grenzen aan.

 

Kortom, alles is een fase en ook de pubertijd gaat weer over. Benadruk bij je puber dan ook vooral de positieve kanten zoals de vrijheid die hij nu nog heeft en de kansen die voor hem liggen. En mocht dit niet genoeg zijn, benadruk dan dat over het algemeen geldt; ‘hoe ouder, hoe gelukkiger!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.