Coachen op ontwikkeling; wat is het en hoe doe je het?

Er zijn tegenwoordig heel wat coaches op ‘de markt’. Van de relatiecoach tot de burn-out coach. Maar naast het feit dat er verschillende soorten coaches zijn, zijn er ook heel veel coaching technieken. Gedurende erkende opleidingen tot coach komen deze veelal aan bod, maar het is aan de coach zelf om te kiezen welke manier van coachen past bij zijn of haar praktijk. Een veelgebruikte én succesvolle manier van coachen is het coachen op ontwikkeling. Wat deze manier van coachen inhoud en hoe je deze inzet? Lees snel verder.

Ontwikkelingsgerichte coaching

De ontwikkelingsgerichte benadering van coaching neemt als basispositie die van de persoon zelf en zijn of haar positie ten opzichte van zichzelf, anderen en de wereld. Dit is het startpunt van de coaching, en vanuit daar wordt bekeken hoe en waar er ontwikkeling kan plaatsvinden. Er wordt gekeken naar hoe je duurzaam en zinvol omgaat met het grotere geheel waar je deel van uitmaakt. Er is een hoge mate van bewustzijn over wat er al is, vanuit daar kan er gekeken worden hoe je sterker iets kunt toevoegen aan jezelf en de omgeving waarbij er volop ruimte is voor creativiteit.

De ontwikkelingsgerichte coach

Zoals eerder al besproken onderscheidt de coach zich van de psycholoog door een andere opstelling tegenover de coachee. De coachee zal zelf de verandering moeten inzetten waarbij de coach hem of haar vooral op weg helpt. Hier zijn diverse manieren voor, wanneer de voorkeur ligt in het ontwikkelingsgericht coaching zijn bijvoorbeeld de ‘ontwikkel je mindset’ kaarten een mooie tool. De kaartenset ‘Ontwikkel je mindset’ bestaat uit 42 kaarten die mensen stimuleren om hun zogenaamde groeimindset aan te zetten. Iedere kaart bestaat uit een mooie foto en een krachtige vraag die je lerend vermogen versterkt. Deze combinatie zorgt ervoor dat mensen hun groeimindset wordt geprikkeld. De houding dat er altijd verbetering plaats kan vinden en dat een andere mindset zaken fundamenteel kan veranderen zijn inzichten die veelal na een dergelijk traject ontstaan.

Kortom, in de hedendaagse snelle veranderende wereld is een groeimindset dé tool naar een succesvol en vooral gelukkig bestaan. Deze heeft niet iedereen van nature, maar met de juiste tools en coaching is deze wel voor velen te ontwikkelen. Dit maakt ook dat coachen op ontwikkeling zo’n populaire manier is en zich inmiddels keer op keer heeft bewezen. En om zowel de coach als de coachee effectief op weg te helpen is een ‘Ontwikkel je mindset’ kaarten een mooie basis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.