Coach, erkend beroep of niet?

De laatste tijd verschijnen er steeds meer berichten in de media over het beroep van coach. Er is ook nogal een wildgroei aan coaches, van kindercoach tot burn-out coach. Overal is tegenwoordig al een coach voor te vinden en daarnaast is het opleidingsaanbod ook zeer ruim. Een thuiscursus van een maand kan je al opleiden als coach, althans dat doet de brochure geloven. De discussie ontstaat dan ook; is coach een erkend beroep? Hier vind je het antwoord van een ervaren coach.

Erkend coach?

Het antwoord is wellicht wat complex, maar er is wel degelijk antwoord te geven op bovenstaande vraag. Je mag je namelijk te allen tijde coach noemen, ook zonder het volgen van een (erkende) opleiding. Hier is niets tegen te beginnen. Maar wanneer je op zoek bent naar een coach, kun je wel checken of deze coach ingeschreven staat bij het erkende instituut waar alle erkende coaches ingeschreven moeten staan. In Nederlands is dit het NOBCO, wat staat voor Nederlandse orde van Beroepscoaches. Deze orde borgt de kwaliteit van coaches die bij hen zijn geregistreerd door middel van een register waar je alleen inkomt wanneer je met succes een erkende opleiding hebt afgerond. Tevens zijn er intervisie- en bijscholingsvoorwaarden. Wanneer jouw coach in dit register staat, weet je dat je een coach hebt die goed gecertificeerd is.

Coachende vaardigheden

Toch hoeft niet iedereen erkend coach te zijn om coachingsvaardigheden in de praktijk te brengen. Denk aan teamleiders, managers, vertrouwenspersonen, HR medewerkers en CEO’s. Allemaal beroepen waar het hebben van, en ontwikkelend zijn van coachingsvaardigheden een must is. Dit zijn dan wel geen erkende coaches, maar kunnen mensen wel daadwerkelijk verder helpen. Het gebruik van coachkaarten zien wij daarom ook veel terug bij deze beroepen. Zij kunnen deze inzetten als gespreksstarter en biedt daarmee een fijn hulpmiddel in hun gesprekken met medewerkers. Daarmee zijn coachkaarten niet alleen geschikt voor de professionele en erkende coach, maar ook voor de coach op de werkvloer die coachingsvaardigheden wil ontwikkelen maar het niet de primaire taak is.

Wil jij ook je coachingsvaardigheden in de praktijk ontwikkelen of juist erkend coach worden? Bestel dan snel een set coachingskaarten, een onmisbare tool bij het succesvol inzetten van coaching!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.