Praten met kinderen, waar begin je?

De kracht van een goed gesprek kennen wij als volwassenen natuurlijk allemaal. Het kan de lucht soms bijna letterlijk klaren. Het kan je tot nieuwe inzichten brengen, ruzies oplossen én verder helpen in de toekomst. Een goed gesprek voer je natuurlijk door te praten. Praten doen we de hele dag, maar het verschil tussen een goed gesprek en gewoon praten kennen wij allemaal.

Dat écht praten alleen van volwassene tot volwassene kan, dat is een misverstand. Ook met (hele jonge) kinderen kun je een goed gesprek voeren. Uiteraard passend bij het niveau en de leeftijd van het kind. Daarnaast zul je kinderen soms een beetje op gang moeten helpen. Hoe je dit doet? Hierbij een aantal tips.

 

Image1 300x297, Coachkaarten

 

Luister, haak aan

Sommige tips voor het voeren van een echt gesprek met kinderen worden erg gekoppeld aan een specifieke leeftijd. Wij raden aan om vooral goed te luisteren waar het kind zelf mee komt. Doe een onderwerp nooit af als ‘iets voor volwassenen’.

Niemand weet wat er precies in een kind omgaat, soms staan we versteld van de gedachtegangen van deze kleine koters. Dit wordt echt nog wel eens onderschat. Tip nummer één is daarom om goed te luisteren en daarop aan te haken.

Ieder kind heeft een eigen talent, voorkeur en interesse. Aan de hand van zo’n thema is het soms mogelijk een brug te maken naar bredere thema’s.

 

Image0 300x300, Coachkaarten

 

Een subtiel duwtje

Sommige kinderen praten de hele dag door over koetjes en kalfjes, maar een laag dieper komen is soms heel lastig. Het is dan ook aan te raden om al vroeg te starten met specifieke gespreksstarters om een kind aan te leren ook echt middels praten zijn of haar gevoel te uiten.

Zo zijn er in de categorie kinderboeken 1 jaar al geschikte boekjes te vinden voor de allerkleinsten. Met deze boeken stimuleer je de ontwikkeling en het eigendenkend vermogen van je kleine. Daarnaast bieden ze vaak de ruimte om echt in gesprek te gaan.

Naast boekjes kun je ook een speciale coachkaartenset voor kinderen zoals junior coachkaarten aanschaffen. Door de algemene vormgeving van de kaarten kun je deze de gehele jeugd gebruiken, maar steeds op een andere manier en moment.

Online vind je hier vaak leuke manieren voor bijvoorbeeld in spelvorm. Je kunt ze gebruiken als gespreksstarter voor kinderen wanneer je een lastiger thema wil aansnijden of benieuwd bent wat er in een hoofdje omgaat. Je zult zien dat kinderen dan zeer bereid zijn om te gaan praten.

Kortom, loop je vast waar het gaat om echt praten met je kind? Of wil je dit punt juist voorkomen? Dan is het echt aan te raden om je eens in de producten te verdiepen die hier een setje in de goede richting kunnen geven.

Kinderen reageren hier vaak zeer positief op en je leert ze meteen een eigenschap aan waar ze hun leven lang plezier van hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.